Skip to main content

Din menscykel

Bild på en väckarklocka med en kvinna i bakgrunden som sträcker sig för att stänga av väckarklockan.

Efter den första mensen följer kroppen en cykel med ägglossning och menstruation. Varje cykel varar i ungefär 28 dagar. Men hur fungerar det?

Menscykeln är en naturlig del av att vara kvinna. Det är lättare att förstå hur den fungerar om man tittar på kvinnans anatomi.

Slidkrans

Ett mjukt och smidigt skinnveck med en naturlig öppning som omger slidans öppning på insidan.

Slidan (vagina)

En kanal som vidgar sig. Den är trång i öppningen, men mycket bredare längre in.

Cervix (livmoderhalsen)

Öppning som förbinder livmodern med slidan.

Livmodern.

Den består av tjocka muskelväggar och en liten hålighet som täcks av slemhinna.

Äggledare

De transporterar ett fertilt ägg mot livmodern med hjälp av små flimmerhår.

Äggstockar

Äggen mognar inuti dem.

Äggstockar

Äggen mognar inuti äggstockarna.

Äggledare

De transporterar ett fertilt ägg mot livmodern med hjälp av små flimmerhår.

Livmodern

Den består av tjocka muskelväggar och en liten hålighet som täcks av slemhinna.

Endometrium

De befruktade äggen fastnar i livmoderslemhinnan. Om ägget inte befruktas stöts slemhinnan ut under menstruationen.

Cervix (livmoderhalsen)

Öppning som förbinder livmodern med slidan.

Slidan (vagina)

Slidan förbinder livmodern med utsidan av kroppen. Slidans yttre öppning är placerad mellan urinröret och analöppningen.

Bäckenbotten- muskulaturen

Skyddar och håller organen på plats.

Slidkrans

Ett mjukt och smidigt skinnveck med en naturlig öppning som omger slidans öppning på insidan.

Blygdläpparna

Utsidan av slidöppningen täcks av de yttre och de inre blygdläpparna.

Klitoris

Är placerad framför urinröret, mellan de inre blygdläpparna. Den består av en samling nervändar som stimuleras vid sexuell beröring.

Rektum (ändtarm)

Urinblåsan och urinröret

Klicka här om du vill läsa mer om menstruationen och hur menscykeln fungerar för att bättre kunna förklara för din dotter.

De yttre könsorganen består av de yttre och inre blygdläpparna och klitoris. De yttre kallas också labia majora. Labia minora (de inre blygdläpparna) täcker urinrörets och slidans öppningar. De möts framför klitoris, som täcks av en tunn slemhinna. Klitoris är mycket känslig och har stor betydelse för den sexuella upphetsningen. Slidans innersta del övergår i livmoderhalsen, den nedre delen av livmodern. Längre in blir livmodern bredare och det är här som ägget hamnar varje menscykel. Det är också här som det befruktade ägget och fostret utvecklas under en graviditet.

Ägglossning

När kroppen producerar tillräckligt med könshormoner, mognar ett ägg i äggstockarna ungefär var fjärde vecka. Det mogna ägget lämnar äggstocken och når äggledaren. Detta kallas för ägglossning. Den naturliga flytningen från slidan blir normalt lite rikligare och mer genomskinlig vid denna tidpunkt.

Äggledarna

Ägget vandrar genom äggledaren mot livmodern inom de kommande tre till fyra dagarna.

Här fäster ägget

Samtidigt blir livmoderslemhinnan tjockare så att ägget kan fästa, och förstärks med blodkärl och näringsämnen.

Menstruation

Om ägget inte befruktas, stöts det bort. Då behövs inte heller slemhinnan där ägget skulle fästa. Därför stöts de översta lagren av livmoderslemhinnan bort ungefär två veckor efter ägglossningen och en blödning uppstår. Detta kallas för menstruation. När blödningen startar börjar nästa äggcell att mogna och cykeln börjar om.

Menscykeln varar i genomsnitt i 28 dagar. Men det är inte ovanligt att den bara är 21 dagar eller hela 35 dagar. De kvinnliga könshormonerna gör så att ett moget ägg lossar från någon av de två äggstockarna. Ägget vandrar sedan ner till livmodern genom äggledaren. Det här tar ungefär tre till fyra dagar. Under tiden förbereds livmoderslemhinnan för att ta emot ett befruktat ägg. Om ägget inte blir befruktat av en spermie, stöts det övre lagret av livmoderslemhinnan bort. Detta är orsaken till din mensblödning

Illustration över hur mensblödningen förändras. Normalt sätt är mensen som kraftigast under de första tre dagarna, och under dag sex är mensen nästintill borta.

Mensblödningen är inte alltid lika stor. Storleken på mensblödningarna kan till exempel påverkas av graviditet, dieter, stress och olika typer av preventivmedel. Blödningarnas storlek skiljer sig från kvinna till kvinna och från månad till månad. Det är därför det finns tamponger i många olika storlekar och med olika uppsugningsförmåga. Med rätt produkter känner du dig säker alla dagar i månaden och kan leva precis som vanligt. Ta en titt i vår produktguide så får du veta mer.

Ta kontakt med en barnmorska om du har några frågor eller problem.

hitta svaret du söker i våra frågor och svar

Bild på 3 kvinnor som håller om varandra, en yngre kvinna till vänster och två äldre kvinnor till höger

Under olika perioder av livet

Det är helt naturligt att storleken på blödningarna varierar under själva mensen, men också i olika perioder av ditt liv. Ta reda på varför och vilken av o.b.®:s tamponger som passar bäst för dina varierande behov.

Hitta rätt o.b.®-tampong Hitta den som passar dig bäst