Din menscykel

Bild på en väckarklocka med en kvinna i bakgrunden som sträcker sig för att stänga av väckarklockan.Efter den första mensen följer kroppen en cykel med ägglossning och menstruation. Varje cykel varar i ungefär 28 dagar. Men hur fungerar det?

Menscykeln är en naturlig del av att vara kvinna. Det är lättare att förstå hur den fungerar om man tittar på kvinnans anatomi.
 

 

De yttre könsorganen består av de yttre och inre blygdläpparna och klitoris. De yttre kallas också labia majora. Labia minora (de inre blygdläpparna) täcker urinrörets och slidans öppningar. De möts framför klitoris, som täcks av en tunn slemhinna. Klitoris är mycket känslig och har stor betydelse för den sexuella upphetsningen. Slidans innersta del övergår i livmoderhalsen, den nedre delen av livmodern. Längre in blir livmodern bredare och det är här som ägget hamnar varje menscykel. Det är också här som det befruktade ägget och fostret utvecklas under en graviditet.

 

 

Menscykeln varar i genomsnitt i 28 dagar. Men det är inte ovanligt att den bara är 21 dagar eller hela 35 dagar. De kvinnliga könshormonerna gör så att ett moget ägg lossar från någon av de två äggstockarna. Ägget vandrar sedan ner till livmodern genom äggledaren. Det här tar ungefär tre till fyra dagar. Under tiden förbereds livmoderslemhinnan för att ta emot ett befruktat ägg. Om ägget inte blir befruktat av en spermie, stöts det övre lagret av livmoderslemhinnan bort. Detta är orsaken till din mensblödning
Illustration över hur mensblödningen förändras. Normalt sätt är mensen som kraftigast under de första tre dagarna, och under dag sex är mensen nästintill borta.

Mensblödningen är inte alltid lika stor. Storleken på mensblödningarna kan till exempel påverkas av graviditet, dieter, stress och olika typer av preventivmedel. Blödningarnas storlek skiljer sig från kvinna till kvinna och från månad till månad. Det är därför det finns tamponger i många olika storlekar och med olika uppsugningsförmåga. Med rätt produkter känner du dig säker alla dagar i månaden och kan leva precis som vanligt. Ta en titt i vår produktguide så får du veta mer.

Ta kontakt med en barnmorska om du har några frågor eller problem.