Hur kroppen förändras

Bild på en flicka som står framför en spegel och provar kläder.Din lilla flicka håller på att bli vuxen! Det är en spännande tid för dig som förälder också när din dotters kropp, känslor och livserfarenhet håller på att förändras. När hon går in i puberteten är du som förälder en viktig person för henne. Du kanske har, eller inte har, upplevt det själv, men oavsett vilket kan en liten repetition om vad som händer, och varför, hjälpa dig att guida henne på bästa sätt.

När händer det?

Det som händer under puberteten är individuellt. Din dotters kropp utvecklas i sin egen takt. En del tjejer är nästan fullt utvecklade vid 12 eller 13 års ålder, medan andra går in i puberteten senare. Oroa dig inte om din dotter går in i puberteten senare än sina vänner! Hon kommer snart ikapp och utvecklas i snabbare takt.

Bli inte förvånad över hur de olika utvecklingsstadierna här nedan är åldersindelade. Uppgifterna är genomsnittliga och ska endast användas som en sorts vägledning. Tabellen visar när olika fysiska förändringar brukar ske. Avvikelser på flera år är helt normalt.
Illustration över hur kroppen förändras under puberteten. Alla är olika, men normalt sätt får du din första mens innan du är 13 år och brösten börjar utvecklas innan du är 12.


Kroppen förändras steg för steg

Din dotter kommer att bli alltmer medveten om sin kropp när hon går in i puberteten och ibland kan hon tycka att det är pinsamt. Tala om för henne att allt som händer är normalt och att det inte finns några regler för när och hur snabbt det går. Utvecklas ett av brösten snabbare än det andra? Det är ingenting att oroa sig över. Hos de flesta tjejer jämnar det här ut sig med tiden. Könshormonerna påverkar svett- och talgkörtlarna. Nu kan det kännas fräscht att tvätta sig och duscha varje dag och börja använda deodorant. Här följer en enkel beskrivning av de olika stadier som unga tjejer går igenom.


 

 


Många av förändringarna under puberteten sker inuti kroppen och är inte ens synliga för din dotter. Hjälp henne att förstå vad som händer och varför.
 

Slidkrans, äggstockar m.m.  

De kvinnliga könsorganen är huvudsakligen placerade inuti kroppen, i nedre delen av magen, där de skyddas av bäckenet. Du kan se det framifrån och från sidan på illustrationerna.
Spela upp filmen. I textrutorna som visas kan du läsa mer om könsorganen.
  


 
 
Klicka här om du vill läsa mer om menstruationen och hur menscykeln fungerar för att bättre kunna förklara för din dotter.