Prata med din dotter

Bild på två leende kvinnor som ligger i en hängmatta. Bilden illustrerar vikten av att vara avslappnad och ha en bra kommunikation.Dina föräldrars generation kanske tyckte att det var genant att tala om dessa saker, men idag är vi mer öppna och det finns massor av sätt att ta upp ämnet på ett naturligt sätt..

Bild på en flicka som dricker en läsk och använder sin mobiltelefon.Ämnet kanske dyker upp i ett tv-program eller i en veckotidning. Ta tillfället i akt och fråga din dotter vad hon vet och om hon brukar prata om det här med sina vänner. Att prata lite om det vid många tillfällen är bättre än ett enda långt samtal följt av år av väntan! Tala om för henne att du finns där och kan svara på hennes frågor när hon vill. Förklara att mensen inte är en skamlig hemlighet, utan ett tecken på någonting naturligt som man kan vara stolt över. Om hon blir förberedd på det här sättet kommer hon att ha en positiv inställning till sin mens redan från början.

Men om hon inte vill prata om det?

Precis när du känner att det är dags att börja ge ditt barn goda råd om hur det är att bli stor, förändras hon till en kaxig besserwisser! Känner du igen det? Det är helt normalt, till och med sunt, och en del av samma utvecklingsfas! Din dotter är inte ett barn längre. Hon är på väg att bli en ung kvinna som tar ansvar för sig själv. Puberteten är inte någon lätt tid. Men genom att vara öppen och stötta henne kan du stärka banden emellan er.

De stigande hormonnivåerna under puberteten orsakar humörsvängningar. Dessutom har forskning visat att den växande hjärnan fungerar långsammare när det gäller att hantera rädslor. Det är därför som tonåringar kan verka oroliga för någonting hela tiden. Ta det inte personligt! Fortsätt bara att prata med henne som vanligt och gör samtal om mensen till en naturlig del av er samvaro. Om du är lugn och trygg kommer hon också att känna sig lugn och trygg!