En revolution för alla kvinnor

Bild på två kvinnor i baddräkt som håller handen. Bilden är gammaldags och illustrerar den kvinnliga revolutionen. O.b. Gamla logotyp i högra hörnet.Kan du föreställa dig ett liv utan tamponger? Hur skulle det kännas om du under vissa dagar inte kunde bada eller ha på dig din åtsmitande favoritklänning till exempel? I mer än 60 år har o.b.® varit en viktig del av livet för miljontals kvinnor och en symbol för trygghet och självförtroende. Läs om hur idén till o.b.® föddes och om vilken betydelse en kvinnlig gynekolog och passionerad simmare hade för utvecklingen av den här revolutionerande produkten. Bild på en tidigare version av o.b. tampong förpackning. Gul- och brunfärgad med ränder.

1947 råkade den tyske ingenjören Carl Hahns se en annons om tamponger i en amerikansk tidskrift. Det fanns ingen liknande produkt på den tyska marknaden och om han lanserade den skulle det innebära en hygienisk revolution för kvinnor. Han inledde ett samarbete med advokaten Heinz Mittag. Den kvinnliga gynekologen Judith Esser, som också var en entusiastisk simmare, tog över det medicinska ansvaret. Hon hade ett professionellt intresse av att förbättra livet för kvinnor. Samtidigt drevs hon av en stark egen vilja att hitta något som kunde ersätta de otympliga bindor som fanns på 1940-talet. Hon ville kunna simma obehindrat varje dag!

Dessa tre pionjärer utvecklade tillsammans o.b.®-tampongen. Namnet beskriver bokstavligen deras idé, eftersom o.b.® är en förkortning för "ohne Binde"= "utan binda" på tyska. Namnet skulle vara diskret, snyggt och modernt. Det blev en succé. Tack vare o.b®:s popularitet, men också tack vare det korta namnet, har o.b.® kommit att bli en synonym för tampong i många olika länder!