Hjälp henne att förbereda sig för sin första mens

Bild på mor och dotter som använder en dator tillsammans. Bilden illustrerar vikten av kommunikation och att hjälpa din dotter att hitta rätt information.När ni pratar om mensen, kan du visa olika typer av mensskydd och hjälpa henne att se vilken typ som skulle kunna passa henne. Du kan berätta om alltifrån trosskydd och bindor till vilka tamponger som är lättast att föra in. Om din dotter är förberedd blir det så mycket lättare när det väl är dags.

Bild på en kalender över Mars månad. Bilden illustrerar att det är bra att planera när mensen kommer så att du är förberedd med exempelvis tamponger i väskan.
Att prata om mensen är en sak. Om hon får tillfälle att bekanta sig med de olika typer av mensskydd som finns innan det är dags för den första mensen, kommer det att lugna den eventuella oro som hon känner.

Börja använda trosskydd innan den första mensen kommer

De flesta får en klar eller vitaktig flytning, ungefär ett eller ett par år innan de får sin första mens. Den här naturliga flytningen från slidan visar helt enkelt att könsorganen har börjat bli aktiva.  

Det här är ett bra tillfälle att börja tala om vikten av personlig hygien i samband med mens. När du pratar med din dotter om de fysiska förändringar som hon upplever, kan du passa på att förklara att flytningar är ett helt normalt tecken på puberteten. Det kommer att göra henne lugn. Låt henne prova att använda trosskydd som absorberar flytningen. Visa henne hur man tar bort skyddspappret och fäster trosskyddet i trosorna.

Under puberteten oroar sig många tjejer för att de ska få sin första mens vid ett olämpligt tillfälle. Trosskydd kan användas varje dag, till exempel i väntan på den första mensen eller när man precis har börjat lära sig använda tamponger.

Förbereda sig

Visa din dotter olika typer av mensskydd (tamponger eller bindor) i god tid, så att hon kan fundera över vilket som passar henne bäst. Hon får då en positiv inställning till hur kroppen förändras och utvecklar ett naturligt självförtroende som kvinna.

Många tjejer föredrar tamponger eftersom de är diskreta och hygieniska. De ger också större rörelsefrihet och gör det möjligt att fortsätta idrotta även under mensen. De orsakar inte heller, till skillnad från bindor, någon obehaglig lukt. Eftersom de suger upp blodet inuti kroppen sker inte någon kemisk reaktion i kontakt med syre. Berätta att det går bra att börja använda tamponger redan vid den första mensen. Du kanske själv undrar om det verkligen går bra, eftersom hon fortfarande är så ung, men det är inget problem. o.b.® ProComfort™ Mini är är särskilt lämplig för unga flickor. Det är mycket osannolikt att slidkransen blir ett hinder. Hormonförändringarna som alltid föregår den första mensen påverkar slidkransen innanför slidöppningen. När mensen kommer har det blivit mjukt och elastiskt, så att man oftast kan använda de små tampongstorlekarna Mini eller Normal utan problem.

Beställ en gratis provförpackning av o.b.® här. Du kan beställa o.b.®:s startpaket för tonåringar, som innehåller prov på tampongerna Mini och Normal o.b.® ProComfort™..  

Ska vi beställa tid hos en barnmorska?

Mensen är någonting helt naturligt, så det finns ingen anledning att gå till doktorn bara för att den första mensen har kommit. Däremot kan det vara dags för vaccination. HPV-vaccin (humant papillomvirus) erbjuds, sedan 1 januari 2010, genom skolhälsovården till flickor födda 1999 eller senare*. Vaccinet skyddar mot cancer i livmoderhalsen och bör ges före det första samlaget. Tala med skolsköterskan eller vårdcentralen så får du mer information om detta.


*Enligt Socialstyrelsens rekommendationer för vaccination mot humant papillomvirus 2014