Strax före mensen

Bild på en ung leende kvinna som håller en vattenflaska i handen och sprutar vatten.Känner du dig plötsligt lättirriterad och på dåligt humör? Får du huvudvärk och märker att brösten ömmar? Det är inget konstigt med det. Miljontals kvinnor lider av de här symtomen som kallas för PMS (premenstruellt syndrom). Det finns saker som du kan göra för att lindra de här besvären, så att de inte hindrar dig att leva som vanligt också under de här dagarna.

Bild på en ung kvinna som äter vattenmelon. Bilden illustrerar ett av tipsen för att lindra mensvärk - äta frukt eller grönsaker som innehåller mycket vatten.
Du kan drabbas av fysiska besvär och humörsvängningar redan under menscykelns andra hälft. Besvären kan vara särskilt påtagliga strax innan mensen kommer och avta när mensen väl kommer igång. En del av de här besvären beror på att kroppen samlar på sig vätska. Du kan lindra eller till och med slippa dem om du följer tipsen här nedan.

Våra fem bästa tips på hur du kan förhindra att kroppen samlar på sig vätska och lindra dina PMS-besvär:
  1. Drick mycket vatten! Tvärtemot vad man skulle kunna tro, så minskar vätskeansamlingen i kroppen om man dricker vatten och man känner sig mindre svullen. Det är ju så enkelt: Även om du är på väg någonstans kan du alltid ha en liten vattenflaska med dig.
  2. Upptäck den positiva effekten av frukt och grönsaker som innehåller mycket vatten. Vattenmelon och gurka innehåller mycket vatten och har en positiv effekt på kroppen.
  3. Njut av en kopp varmt örtte och mat som har en vätskedrivande effekt. Nässel- eller björklövste, fullkornsris, äpplen och tranbär kan vara riktigt välgörande.
  4. Frossa i sådant som innehåller mycket magnesium och E-vitamin. Bananer innehåller till exempel mycket magnesium och torkade aprikoser är rika på E-vitamin. Avokado innehåller både mycket magnesium och E-vitamin.
  5. Var försiktig med salt, socker, kaffe och svart te. En välbalanserad kost med lagom mycket socker och salt ger dig den energi du behöver och gör att du binder mindre vätska i kroppen. Försök också att undvika kaffe och svart te. Det är viktigt att dricka mycket, men just dessa drycker gör att du samlar på dig vätska.
Skriv ner hur du mår efter att ha ätit olika saker när du har mens. Om du får kramper som är så besvärliga att det inte hjälper med vanliga huskurer, bör du söka läkare. Vi har sparat det bästa till sist: Vätskan du har samlat på dig under mensen försvinner oftast av sig själv när mensen är över!